sideBarNőgyógyász főorvos véleménye

nogyogyasz-foorvos-velemenye-

Hallgasd meg a doktor urat, mert állítólag nincs ma Magyaroszágon olyan nő, aki az említett 3 probléma közül legalább 1-től ne szenvedne! Elárulom, más döbbenetes infó is van benne!

MIT MOND DR. SZÁNTÓ FERENC (Phd) SZÜLÉSZ-NŐGYÓGYÁSZ FŐORVOS?

Téged is érdekel, mit kérdeztek a leggyakrabban dr. Szántó Ferenctől az intimtölcsérrel kapcsolatban? Itt megtalálod a kérdéseket!

Ha valamire itt nem kapsz kielégítő választ, bátran írj dr. Szántó Ferencnek a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezd a Javascript használatát, hogy megtekinthesd. e-mail címre!

Több mint 30 éves szakmai múltjával segítségedre lesz! Dr. Szántó Ferenc számos 2012-es női olimpikonunknak a nőgyógyásza, az orvostudomány kandidátusa.

 

 Klikkelj arra a szóra, amiről szeretnél többet tudni!

Hüvelytágulás
Erős vérzés

Intimtölcsér contra tampon
Endometriosis
Pangó vér
Orvosi szilikon
Sterilitás

Spirál/hüvelygyűrű
Szeretkezés
Fogamzásgátló
Méhszáj
Intimtölcsér felhelyezés
Hüvely falának nyálkahártyája


"A Mooncup Intimtölcsér használata nem okoz hüvelytágulást? Olyan nagynak tűnik?!"

Az intimtölcsér használata biztosan nem okoz hüvelytágulást. A hüvely izomzata tágulékony és rugalmas, a havi vérzés alatt használt intimtölcsér nem tágítja maradandóan a hüvely izomzatát.

Vissza a tetejére


"Ha nagyon erős a vérzésem, akkor is ajánlott?"

Erős vérzés mellett az intimtölcsér kifejezetten ajánlott. Ki kell választani a megfelelő méretet ahhoz, hogy szivárgás se léphessen fel használata mellett.

Vissza a tetejére


"Milyen előnyei vannak a Mooncup Intimtölcsérnek a tamponnal szemben?"

A tampon felhelyezése mikrosérülést okoz a hüvelyfalon, mivel mechanikailag ledörzsöli a hüvelyhám felületét. A tamponban pangó vér kitűnő táptalaj a baktériumoknak. A hüvelyfali kis nyálkahártya sérülések elősegíthetik a kórokozók bejutását, ami hüvelygyulladáshoz vezethet. Súlyosabb esetben a hüvelygyulladás felfelé történő terjedésével a méh-illetve a petefészkek is megfertőződhetnek.
Az intimtölcsér használatakor a szilikon hozzásimul a hüvelyfalhoz, a felhelyezés nem irritálja a hüvely nyálkahártyáját, így nem segíti elő a gyulladáskeltő baktériumok bejutását a hüvely nyálkahártyába, és így nem okoz hüvelygyulladást.

Vissza a tetejére


"Endometriosis mellett használhatom a Mooncup Intimtölcsért?

Az endometriosis olyan nőgyógyászati megbetegedés, amikor a méh nyálkahártya-szövetei más helyen jelennek meg, mint a méh ürege. Pl. a petefészekben, a hasüregben, vagy esetleg a tüdőben. A betegség oka még nem egyértelműen ismert.

A menses során a vér a hüvely felé ürül, és az itt elhelyezett eszközök, pl. a Mooncup Intimtölcsér a vért összegyűjtik. Rendszeres ürítés mellett nem tud a vér visszafelé áramlani, mert-a fejenállást leszámítva-a gravitáció miatt a vér a hüvely felé ürül. Ha nincs kiürítve megfelelő gyakorisággal az intimtölcsér, akkor a kialakult túlnyomás visszafelé nyomhatja a vért a méh űrébe. Ekkor sincs azonban probléma, mert a vér még nem jutott túl a méh üregén.

A probléma akkor kezdődhet, ha nagyon ritkán történik meg az összegyűlt vér kiürítése, és olyan nagy lesz a nyomás, ami a vért már a méh űrén keresztül visszanyomja a kürtökbe, illetve a szabad hasűrbe. Persze ekkor sem alakul ki mindenkinél endometriosis-ehhez egyéb, még nem ismert hajlamosító tényezők kellenek. Rendszeresen, időben kiürített Mooncup használata mellett biztosan nem növekszik az endometriosis veszélye! 


Vissza a tetejére


"Olvastam, hogy a Mooncup Intimtölcsér összegyűjti a menstruációs folyadékot. A pangó vér okozta fertőzéstől nem kell tartanom?"

A pangó vér okozta fertőzés nagyon súlyos következményekkel, végső esetben szepszissel és halállal is végződhet. Ezért nagyon fontos, hogy megfelelő időközönként, a menses alatt összegyűlt vért kiürítsük, mivel a pangó vér az egyik legjobb táptalaj a baktériumok számára. Ezek pedig a hüvelynyálkahártyáról bekerülhetnek a véráramba, és általános vérfertőzést okozhatnak.
Ezért tanácsos az intimtölcsérbe összegyűlt vért naponta legalább 2-szer kiüríteni, és leöblítés után újra felhelyezni. Ennyi idő alatt nem alakulhat ki fertőzés a pangó vér miatt.

Vissza a tetejére


"Mit jelent az, hogy orvosi szilikon? Ez ugyanaz az anyag, amit például mell implantátumoknál használnak?"

Az orvosi szilikon egy testbarát anyag, az emlő implantáció során ez már jól bevált és széleskörben alkalmazott anyag. Ugyanilyen testbarát az intimtölcsér anyaga –az orvosi szilikon-is.


Vissza a tetejére


"Mi a helyzet a baktériumokkal? Mennyire steril/ nem steril a vízzel öblítés és újra felhelyezés?

A hüvelyben természetes körülmények között számtalan baktérium él, mely egyensúlyi állapotban nem okoz fertőzést. Ha ez az egyensúly felbomlik, például a hüvely nyálkahártya sérülése, vagy a hüvely savasságának megváltozása miatt, akkor könnyen fertőzés alakulhat ki. De a hüvelyt nem kell totálisan steril szervként elképzelni, ezért egyensúlyi állapotban az intimtölcsér vízzel történő, mechanikai lemosása elégséges ahhoz, hogy az újabb felhelyezés ne okozzon hüvelyfertőzést.
A következő ciklus előtt viszont célszerű fertőtlenítő oldatban sterilizálni a Mooncup Intimtölcsért, mivel a használata során rárakodott baktériumok így elpusztíthatók.


Vissza a tetejére


"Rézspirált / rézláncot / hormonspirált / hüvelygyűrűt használok. Így is használhatom a Mooncup intimtölcsért?"

Az intimtölcsér nyugodtan használható egyéb, a méhben (spirál) vagy a hüvelyben (hüvelygyűrű) alkalmazott fogamzásgátlási módok mellett is. A két módszer nem zavarja egymást. A spirál a méh űrében van, így nincs kapcsolata az intimtölcsérrel. A hüvelygyűrűt pedig a menses alatt úgyis el kell távolítani, így ez sem akadályozza az intimtölcsér használatát.

Vissza a tetejére


"Használható-e szeretkezés közben a Mooncup intimtölcsér?"

Szex közben a Mooncup intimtölcsért nem célszerű használni, mivel mechanikai akadályt képez. Egyébként sem tanácsos a hüvelyi szeretkezés a menstruáció alatt- ilyenkor fokozott a fertőzésveszély. 


Vissza a tetejére


"Használható fogamzásgátlóként a Mooncup intimtölcsér?"

A Mooncup intimtölcsér fogamzásgátlóként nem alkalmazható. Ezt kifejezetten a menstruációs vér gyűjtésére találták ki. Az egyéb napokon megfelelő fogamzásgátlás szükséges.


Vissza a tetejére


"Alulról nem támasztja meg a méhszájat? Nem jelent problémát?"

Az orvosi szilikon rugalmas és testbarát anyag. A Mooncup intimtölcsér szélei a hüvelyfalhoz tapadnak, nem szükséges a méhszájra "ráerőltetni". Kézzel ellenőrizhető, hogy a tölcsér jól van-e felhelyezve, mivel ebben az esetben az intimtölcsér szilikon széle rátapad a hüvely falára-köztük rés nem tapintható.


Vissza a tetejére


"Az összehajtott Mooncup intimtölcsér biztos, hogy kinyílik a hüvelyben, miután felhelyeztem?"

A Mooncup Intimtölcsér helyzete kézzel ellenőrizhető (a "száránál" fogva óvatosan körbe lehet csavarni), vagyis érezhető, hogy a tölcsér kinyílt, szélei a hüvelyfalhoz tapadnak Ha ez nem így van, el kell távolítani, és ismét felhelyezni, majd leellenőrizni, hogy megfelelő-e a helyzete.


Vissza a tetejére


"A hüvely falának nyálkahártyája nem sérül Mooncup intimtölcsér használata közben?"

Egészséges állapotban a hüvely fala kellő védelmet nyújt a sérülések és a fertőzések ellen. A ciklus folyamán a hüvely nyálkahártya állandóan átalakul, a régi hámsejtek lelökődnek és újak lépnek a helyükre. Mivel a Mooncup intimtölcsér anyaga szilikon-a tamponoktól eltérően-síkossága révén nem okoz hüvelyhám sérülést, ugyanakkor a jól felhelyezett intimtölcsér higiénikusan összegyűjti a menstruációs váladékot anélkül, hogy a hüvely falában sérülést okozna.

Vissza a tetejére

 

TOVÁBBI KÉRDÉSED VAN?


Asztalos Ildi_mooncup_intimtolcser_forgalmazo_intimtolcser.huKérdezz bátran! Hidd el, a többi nőt is ugyanaz érdekli, csak nem meri megkérdezni, pedig ez a fórum kifejezetten arra van!
A GYiK- Ti kérdeztétek részben minden kérdést-választ megtalálsz az összes fontos tudnivalóval!


Ha úgy gondolod, hogy nagyon intim a kérdésed, akkor természetesen írhatsz nekünk az  Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezd a Javascript használatát, hogy megtekinthesd. vagy a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezd a Javascript használatát, hogy megtekinthesd.  címekre, de fel is hívhatsz a +36 30 222 30 86-os számon!

NÉZD MEG, HOGY MELYIK MOONCUP CSOMAG TETSZIK NEKED A LEGJOBBAN? >>